Sidoqoftë, përsëritja katër herë e emrit Peráth (Eufrat) patjetër që tregon se vendi i përmendur luante rol të rëndësishëm në atë tablo profetike, kurse qyteza e humbur e Parahut zor se do t’i jepte ndonjë domethënie të veçantë asaj ngjarjeje. Download HISTORIA 6 - 2015 PDF for free. Tjetri, Murat-Nehri, buron diku në gjysmë të rrugës mes liqenit Van dhe malit Ararat. :Ufrat, Akkadian: Pu-mi tu) është lumi perëndimor nga dy lumenjtë që rrjedhin në Mesopotami (lumi tjtër është Tigri). Pra, duket se premtimi i Jehovait u përmbush plotësisht për të parën herë gjatë mbretërimit të Davidit dhe atij të Solomonit, kur territori i Izraelit përfshiu mbretërinë aramaite të Zobahut, e kështu kufijtë u shtrinë deri në brigjet e Eufratit, me sa duket duke kaluar nëpër Sirinë Veriore. Lumi më i gjatë dhe më i rëndësishëm i Azisë Jugperëndimore, i quajtur Firat Nehri në turqisht, emër që ngjason shumë me atë në hebraisht Peráth dhe në persishten e vjetër Ufratu. Check Pages 1 - 50 of HISTORIA 6 - 2015 in the flip PDF version. Në këtë pjesë të poshtme, lumi Eufrat shpërhapet nëpër kënetat e paana dhe kanalet e prishura, e rrjedha e tij bëhet e plogët. Εὐφράτης; arabe. Përtej Hitit, lumi rrjedh nëpër rrafshinën pjellore të Mesopotamisë dhe, afro 80 km poshtë Hitit, në afërsi të Bagdadit, është vetëm 40 km larg lumit Tigër. Ujërat e Eufratit bien në nivelin më të ulët në shtator dhe pastaj ngrihen pareshtur deri në maj, kur arrijnë kulmin. Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 28 tetor 2019, në orën 17:40. • Performance & security by Cloudflare, Please complete the security check to access. Cloudflare Ray ID: 5f83a9a3fd37bf69 Ndërkohë është supozuar se Kopshtet e Varura kanë ekzistuar, por jo në Babiloni. Një përkthim nga Jewish Publication Society thjesht transliteron fjalën hebraike «Perath» dhe disa hedhin idenë se nuk bëhet fjalë për Eufratin, por për qytetin e Parahut (Js 18:23) afër Anatothit, pak kilometra larg Jerusalemit. פְּרָת Perat, kurde: Firat, turqisht: Firat; Persishtja e vj. Pa dyshim që vërshimi i përvitshëm i Eufratit dhe i Tigrit duhet të jetë arsyeja pse Isaia e përshkroi Babiloninë si ‘shkretëtira e detit’. You may need to download version 2.0 now from the Chrome Web Store. (Is 21:1, 2) Në kohët e lashta, këto përmbytje mbaheshin në fre me anë të ledheve e pritave që ia ndërronin drejtimin ujërave për në kanale vaditëse dhe rezervuarë. Lumenjtë Tigër dhe Eufrat kanë filluar të thahen 02.03.15 0 Comments - Sipas një raporti që është botuar në New York Times, hulumtuesit nga NASA dhe Universitetit i Kalifornisë kanë gjetur se lumenjtë që shtrihen ndërmjet Turqisë, Sirisë dhe Irakut, përkatësisht lumi Tigër dhe Eufrat kanë filluar të thahen. Lumi ka një sipërfaqe të përgjithshme kullimi që tejkalon 1 165 000 km 2. Pasi ka përshkuar rreth 640 km nëpër terren malor që nga vendburimi i Murat-Nehrit, lumi kthen drejt jugut. Etimologjia Rrjedha e Eufratit Eufrati gjat historisë Lidhje të jashtme Me sa duket, rrjedha e lumit është zhvendosur disi më në perëndim, prandaj shumica e këtyre vendeve tani gjenden disa kilometra në lindje të tij. Qytetet kryesore. Kara su dhe Murat-Nehri rrjedhin thuajse paralel me njëri-tjetrin drejt perëndimit derisa bashkohen afër qytetit të Kebanit, në një lartësi rreth 610 m mbi nivelin e detit. https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Lumi_i_Eufratit&oldid=2050888, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Burimet dhe rrjedha. Sipas një raporti që është botuar në New York Times, hulumtuesit nga NASA dhe Universitetit i Kalifornisë kanë gjetur se lumenjtë që shtrihen ndërmjet Turqisë, Sirisë dhe Irakut, përkatësisht lumi Tigër dhe Eufrat kanë filluar të thahen. Midis dy lumenjve shtrihet lugina e lumit Araks që, sipas disave, është lumi Gihon i Zanafillës 2:13. Another way to prevent getting this page in the future is to use Privacy Pass. Përmendet për herë të parë te Zanafilla 2:14 si një prej katër lumenjve që buronin dikur nga Edeni. Sipas Plinit dhe historianëve të tjerë të lashtësisë, në fillim Eufrati dhe Tigri kishin grykëderdhje të ndryshme në det. Ndërsa marshonte për atje, u ndesh me ushtrinë e Josisë në Megido dhe e vrau mbretin e Judës. Eufrati (greç.Εὐφράτης; arabe.الفرات El-Furat, Heb. Megjithatë, ajo mungon edhe te Jeremia 51:63, ku është e qartë se flitet për lumin Eufrat. Dr.Stefani Dallej nga Universiteti i Oksfordit, pretendon se kopshtet u ndërtuan nga mbretit asirian Senasherib për pallatin e … Qyteti i madh i Babilonisë ishte ndërtuar në mënyrë të tillë që Eufrati të kalonte përmes tij. Find more similar flip PDFs like HISTORIA 6 - 2015. Eufrati dhe Tigri më në fund bashkohen afër Basrës dhe, nga kjo pikë deri në gjirin Persik, lumi i formuar njihet me emrin Shat-al-Arab. Që atje, nga dy rrjedhat formohet Eufrati. Ishte qytet i rëndësishëm i fortifikuar që më pas u vu nën zgjedhën e Asirisë. (Is 44:27, 28; 45:1) Në kuptimin simbolik, është profetizuar se e njëjta gjë ndodh pasi engjëlli i gjashtë derdh «kupën» mbi «lumin e madh Eufrat», siç tregohet në Zbulesën 16:12. HISTORIA 6 - 2015 was published by aleksandar on 2015-10-13. Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property. Bimësia ekzotike ujitej nga një sistem i sofistikuar pompash dhe tubacionesh, që e sillte ujin nga lumi Eufrat. (Dio thotë «deri në fillim të shkretëtirës nga kjo anë e lumit Eufrat»; DSF, «deri në hyrje të shkretëtirës që kufizohet me lumin Eufrat».) (2Sa 8:3; 1Mb 4:21; 1Kr 18:3-8; 2Kr 9:26) Prej rëndësisë që kishte, shpesh Eufrati quhej thjesht «Lumi».​—Js 24:2, 15; Ps 72:8. Gjysmëhënës pjellore Jordan në tre lumenjve të mëdha, lumi Eufrat dhe Tigris pellgut arrin afërsisht nga 40 deri në 500.000 kilometra katrorë, aktualisht ka një popullsi prej 4-5 dhjetë milionë. Përtej Hitit, lumi rrjedh nëpër rrafshinën pjellore të Mesopotamisë dhe, afro 80 km poshtë Hitit, në afërsi të Bagdadit, është vetëm 40 km larg lumit Tigër. Kanalet formonin një rrjet vaditës mes Eufratit dhe Tigrit, që e bënte të begatë thuajse krejt Babiloninë e Poshtme. Disa theksojnë se në këtë shkrim nuk përdoret fjala hebraike nahár (lumë) bashkë me Peráth. Your IP: 37.59.46.19 Pra, duket që nuk ka asnjë arsye të fortë për t’u hamendur se në tregimin e Jeremisë 13:1-7 nuk bëhet fjalë për lumin Eufrat. (Zn 15:18) Ky premtim iu përsërit kombit të Izraelit. Sido që të jetë, udhëtimi i Jeremisë deri në Eufrat (a ndoshta dy udhëtimet) sigurisht që do t’i ketë dhënë peshë të madhe mesazhit paralajmërues që duhej t’i përcillte ai veprim popullit të korruptuar frymësisht të mbretërisë së Judës.​—Krahaso Jr 2:18, 19. Me një gjatësi afro 2.700 km, Eufrati ka dy burime kryesore. Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube. פְּרָת Perat, kurde: Firat, turqisht: Firat; Persishtja e vj. Përgjatë brigjeve të Eufratit ndodheshin shumë qytete të lashta, si: Uri, Ereku, Kishi dhe Babilonia.